Yoga

Geschiedenis:
Yoga is een oud systeem voor de bevordering van de gezondheid en fitheid van het lichaam, wat zijn oorsprong in India heeft. Vandaag de dag is het een levende traditie. Naar schatting is Yoga al 10.000 jaar oud. Yoga werd voor het eerst 200-300v.Chr. beschreven in de Bhagavad Gita en eveneens in dat zelfde tijdperk in de Yogasutra’s van Patanjali. Tirumalai Krishnamacharya wordt ook wel de Father of modern yoga genoemd. Eind 19de eeuw was hij dé man die Hatha yoga naar Amerika en Europa heeft gehaald. Sommigen beweren zelfs dat hij de yoga heeft ‘uitgevonden’ zoals we die nu kennen.

 

Hatha Yoga

Hatha Yoga bestaat uit yogahoudingen waarbij alle spieren gebruikt worden, in combinatie met de ademhaling. Dit zijn geen hele ingewikkelde houdingen, maar houdingen die iedereen kan doen. Vooral omdat het bij yoga in het algemeen niet gaat over hoe ver je in een houding kan, maar vooral over wat jij als persoon kan. Wel ga je de uitdaging met jezelf aan over je mogelijkheden en ben je daarnaast ook lief voor jezelf. Luister naar je lichaam en naar wat jij op dit moment kan. Dan kun je yoga ervaren zoals het bedoeld is. Deze les is voor iedereen toegankelijk.

 

Critical Alignment Yoga (CAY)

Critical Alignment is een hatha yoga les waarbij veel aandacht is voor een goede technische uitvoering van de asana’s (uitlijning). De ruggengraat en schouders krijgen daarbij veel aandacht. De CAY les wordt gestart met passieve oefeningen met de hulp van een rolletje of een stripje om het lijf (rug, schouders en heupen) vrij te maken. Vervolgens zullen de hatha houdingen, asana’s, gedaan worden met behulp van een wisselend thema (voor over buigingen/ achterover buigingen/ rotaties / omkeerhoudingen enz.)

 

Yoga Nidra

Yoga Nidra is een systematische methode om complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning te laten ontstaan. De term Yoga Nidra is afgeleid van twee woorden uit het Sanskriet, Yoga betekent eenheid of geconcentreerd bewustzijn en Nidra betekent slaap. Tijdens de uitoefening van Yoga Nidra, lijkt het alsof je slaapt, maar het bewustzijn functioneert op een dieper niveau van bewustzijn. Om compleet te kunnen ontspannen, moet de innerlijke spanning, emoties en gedachten worden losgelaten. Deze complete vorm van ontspanning kan bereikt worden met Yoga Nidra.

 

Yin Yoga

Yin Yoga zijn vooral zittende/liggende houdingen, waarbij je langere tijd in de houding blijft. Op deze manier heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en/of te verleggen. De houdingen zijn vooral gericht op het versterken en versoepelen van bindweefsel en om ruimte te creëren in de gewrichten. Door te werken met deze 2 basis energieën, voel je je uiteindelijk meer in balans. Je gebruikt niet je lijf om in de houdingen te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het rustige karakter van de Yin Yoga is vaak wat de meeste mensen aanspreekt.